Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2020

Η σωστή συντήρηση γλιτώνει..... την τσέπη σου

Συντήρηση αυτοκινήτου



Η έννοια του Service

Αλήθεια ξέρεις τι περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη συντήρηση? Ξέρεις τι πρέπει να ελεγχτεί στο service?

 
Ο τεχνικός  που την αναλαμβάνει θα πρέπει να είναι σίγουρος πως παραδίδει ένα όχημα ασφαλές και έτοιμο προς χρήση. Η αντίληψη ότι περιλαμβάνει μόνο την αλλαγή λαδιών  και έτσι έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση, είναι μια ψευδαίσθηση. Αντιθέτως, ακολουθείται μία σειρά από ελέγχους και ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για τα τυχόν βλάβες. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η χρήση του οχήματος (αν κινείται μέσα στην πόλη ή όχι ) και οι περιοχές όπου κινείται (αν είναι σε βόρειες ψυχρές χώρες ή αν βρίσκεται σκόνες ) παίζουν βασικό ρόλο. 

P0404 Βλάβη Ford Transit


Database της Haynes Pro για Fiat Grande Punto που ενημερώνει αναλυτικά για το πρόγραμμα τακτικής συντήρησης
Προγραμματισμός συντήρησης


Πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο βασίζεται καθαρά στις προσωπικές μου εμπειρίες, τα μηχανήματα που υπάρχουν στο συνεργείο μου και στις αντιδράσεις των πελατών. Ας ξεκινήσουμε:

Έλεγχοι πριν την είσοδο στο συνεργείο

Book Service

Πριν την είσοδο του οχήματος στον χώρο του συνεργείου, ο τεχνικός πρέπει να έχει το πλήρες ιστορικό, το γνωστό book service ( είτε σε ηλεκτρονική μορφή είτε σε έντυπη). Με το book service μπορούμε να δούμε πόσο τυπικός είναι ο ιδιοκτήτης στην συντήρηση, πόσα χιλιόμετρα κάνει ετησίως και ποιες εργασίες έχει πραγματοποιήσει παλαιότερα κάποιος συνάδελφος ή οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες. 

Αναλυτική σημείωση εργασιών τακτικής συντήρησης και όχι μόνο.
Βιβλίο συντήρησης

Μέτρηση καυσαερίων

Η μέτρηση καυσαερίων δεν είναι μόνο για την επίλυση μιας βλάβης. Με την χρήση του αναλυτή φαίνεται η κατάσταση του κινητήρα, δίνεται η εικόνα της καύσης και που να εστιάσει ο τεχνικός την προσοχή του.

Με την χρήση αυτού του μηχανήματος μπορεί ο τεχνικός να μάθει την κατάσταση υγείας του κινητήρα
Αναλυτής καυσαερίων

 Αμορτισέρ/ Φρένα

Πολύ σημαντικός έλεγχος είναι η φρενομέτρηση όπου θα παρατηρήσουμε την σωστή πέδηση( φρενάρισμα) όλων των τροχών, το στράβωμα των δισκόπλακων και την δύναμη φρεναρίσματος κάθε τροχού ξεχωριστά.

Έλεγχος κατάστασης φρένων κάθε τροχού ξεχωριστά. Διάγνωση φρένων
Αποτέλεσμα φρενομέτρησης
 

Μετατροπή συμβατικού οχήματος σε ΑΜΕΑ

Αμορτισερομέτρηση είναι η κατάλληλη διαδικασία για τον έλεγχο απόσβεσης των αμορτισέρ ανά άξονα αλλά και κάθε ένα ξεχωριστά. Πέραν της απόσβεσης ο τεχνικός μπορεί να εντοπίσει και τυχόν θορύβους στο σύστημα διεύθυνσης.

Διαδικασία αμορτισερομέτρησης

Έλεγχος μπαταρίας, κατάσταση φόρτισης

Η μπαταρία έχει καθοριστικό ρόλο στο ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου. Πόσο πολύ θα βοηθούσε εάν ο τεχνικός σας ενημέρωνε για την κατάσταση υγείας της μπαταρίας και σας προγραμμάτιζε την πιθανή αντικατάσταση της? 

Ελέγχοντας την μπαταρία τακτικά, θα αποφύγεις να μείνεις στον δρόμο, θα προφυλάξεις τα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου σου
Διαγνωστικός έλεγχος μπαταρίας

Έλεγχος στην ράμπα ανύψωσης 

Όχημα σε ράμπα ανύψωσης

Διαρροές

Διαρροές μπορούν να προκύψουν στα λιπαντικά υγρά (όπως λάδια, βαλβολίνες), στο κύκλωμα ψύξης (αντιψυκτικό, παραφλού), στο κύκλωμα των φρένων και στο κύκλωμα καθαρισμού τζαμιών. Αυτές οι διαρροές προκαλούνται από:
  • φυσιολογική φθορά
  • κακής ποιότητας υγρών
  • μη τακτική αλλαγή των υγρών σύμφωνα με τον κατασκευαστή

Σύστημα διεύθυνσης

Με τον όρο σύστημα διεύθυνσης εννοούμε το μπροστά άξονα και τον πίσω άξονα. Ο έλεγχος είναι αρκετά σημαντικός γιατί αφορά εξ ολοκλήρου την σταθερότητα του οχήματος, εξασφαλίζει την ασφάλεια των επιβατών και το '' πάτημα '' του αυτοκινήτου στον δρόμο. Πραγματοποιείται έλεγχος:

  • Σύστημα κρεμαριέρας
    • Ημίμπαρα
    • Ακρόμπαρα
  • Συνεμπλόκ ( ψαλιδιών, γέφυρας, άξονα )
  • Βάσεις αμορτισέρ
  • Ρουλεμάν τροχών

Φρένα

Προηγουμένως ανέφερα την φρενομέτρηση για να ελέγξουμε τα φρένα. Ωστόσο δεν σταματάμε εκεί γιατί θα πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση είναι τα μέρη του συστήματος. Οπτικά μπορούμε να τσεκάρουμε πόσο ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν έχουν διάβρωση ή σπασίματα.

Δίσκοι, τακάκια σε πρώτη τοποθέτηση
Σύστημα φρένου μπροστά άξονα

Αυτό ισχύει για τα αμάξια που έχουν δισκόπλακες τακάκια μπροστά και πίσω αλλά και για τα αυτοκίνητα που στον πίσω άξονα έχουν ταμπούρα με σιαγώνες.

Φρένα πριν τον καθαρισμό και την ρύθμιση του χειρόφρενου
Σύστημα φρένου πίσω άξονα

Στο σύστημα φρένων μπορούμε να τσεκάρουμε τα εξής:

  • Τακάκια φρένων
  • Δισκόπλακες φρένων
  • Σιαγώνες φρένων
  • Ταμπούρα φρένων
  • Μαρκούτσια
  • Κυλινδράκια φρένων
Δες αναλυτικό άρθρο για στο σύστημα πέδησης

Αναλώσιμα ανταλλακτικά

Αναλώσιμα ονομάζουμε όλα τα εξαρτήματα που χρήζουν αντικατάστασης σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου. Σίγουρα μέσα στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα φίλτρα όπου θα αναφέρω ονομαστικά:
  • Φίλτρο λαδιού
  • Φίλτρο καμπίνας
  • Φίλτρο Καυσίμου
  • Φίλτρο Αέρος

Επίσης, έχουμε τα υγρά του αυτοκινήτου:

  1. Λιπαντικά υγρά
    • Λάδι μηχανής
    • Λάδι κιβωτίου ταχυτήτων ( βαλβολίνες)
    • Λάδι υδραυλικού τιμονιού
    • Λάδι στο σύστημα κλιματισμού
  2. Αντιψυκτικό / Παραφλού
  3. Υγρά φρένων
  4. Υγρά καθαριστικού τζαμιών


Πριν την παράδοση

Με το πέρας των εργασιών πραγματοποιείται δοκιμή του οχήματος στον δρόμο, έλεγχος στάθμης των υγρών του κινητήρα, έλεγχος για μη καλά μονωμένα καλώδια. Καλό είναι να σβήσουμε την ένδειξη service στο καντράν και με το διαγνωστικό να τσεκάρουμε για τυχόν βλάβες καταγεγραμμένες στους εγκεφάλους του αυτοκινήτου,  να ενημερωθεί αναλυτικά το book service και να παραδοθούν στον ιδιοκτήτη.

Όλα τα αυτοκίνητα έχουν στο λογισμικό τους συγκεκριμένα χιλιόμετρα που ειδοποιούν τον οδηγό για την τακτική συντήρηση. Αυτός ο δείκτης ύστερα από κάθε service θέλει reset. Πραγματοποιείται είτε χειροκίνητα, είτε με διαγνωστικό
Χρήση διαγνωστικού εργαλείου


Το αυτοκίνητο υπάγεται στα είδη πρώτης ανάγκης αυτό από μόνο του θέτει σαν στόχο να παραμένει ασφαλές και σωστά συντηρημένο. Η λύση από την πλευρά των ιδιοκτήτων είναι να εμπιστεύεστε τα αυτοκίνητα σας σε τεχνικούς που ξέρουν την δουλειά τους και από τη πλευρά των τεχνικών να τους διακατέχει το αίσθημα ευθύνης οτι το αυτοκίνητο κυκλοφορεί σε δημόσιους δρόμους και το παραμικρό λάθος μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.




www.autoalvanoudis.gr



Οι φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί και οι ενέργειες που εκτελούνται πραγματοποιούνται στο συνεργείο μου. Το e- mail είναι διαθέσιμο για οποιαδήποτε απορία.

Social Media:


Δείτε επίσης:











ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Ποτέ ευθυγράμμιση όταν έχουμε κενά στο σύστημα διεύθυνσης, θα χάσετε τα λεφτά σας άδικα. Καθημερινά έρχονται οχήματα στο συνεργείο με διάφ...